СОНЯЧНИЙ ОКУНЬ (LEPOMIS GIBBOSUS)
Сьогодні розповімо про Сонячного окуня (Lepomis gibbosus).
В сучасний період вид відзначається в багатьох водоймах України, зокрема в річках, опріснених ділянках лиманів і Чорного моря, в річках басейну Азовського моря. Вид є вселенцем, який натуралізувався і увійшов до складу іхтіофауни водойм України.
Найбільша довжина тіла може сягати 20 см, а маса 200 г і більше, тривалість життя до 7 років. Тіло дуже високе, овально-дископодібне, стиснуте з боків. Характерною особливістю виду є його забарвлення та наявність на зябрових кришках по великій чорній плямі, облямованій вузеньким білуватим, жовтуватим, оранжевим або блакитним обідком із червоною смужкою в задній частині.
Прісноводна жила малозграйна риба, яка в нових для себе умовах існування деякий час може витримувати солонувату воду опріснених ділянок лиманів і моря. Віддає перевагу чистим водам, тримається на ділянках із відсутньою або слабкою течією, піщаним або піщано-мулистим ґрунтом та залитою водою рослинністю. Живе переважно в придонних шарах, але іноді спостерігається у великій кількості майже біля самої поверхні відкритих сонцю місць. Статевої зрілості досягає у віці 2-3-х років. Розмноження в травні-серпні. Плодючість риб може сягати до 30 тис. ікринок. Нерест порційний, ікра клейка. Під час розмноження плідники виходять на мілководдя поблизу берега, де на глибинах 15-30 см, звичайно в зоні затоплених водою рослин, на ділянках із чистим твердим дном, самець будує примітивне гніздо – ямка діаметром 10-40 см. В одному гнізді, яке самець активно охороняє і після виходу з нього молоді, послідовно, з інтервалами 20-30 днів, відкладають ікру або ж таж самиця, або інші самиці. Молодь живиться організмами планктону, дорослі риби споживають переважно мешканців бентосу, а також ікру і молодь риб, зрідка й рослинність.
Промислового значення не має, хоча в останнє десятиліття в окремих водоймах чисельність виду різко збільшилась, тому в окремі роки виловлювався в значній кількості. М’ясо їстівне.
Фото – https://uk.wikipedia.org/wiki
Tags: Науковий відділ