16 Кві2025
Сприятливі умови для нересту: коли розмножуються різні види риб
Головною умовою початку нересту є температура води. Саме від неї залежить активність риб.
Як повідомляють у Державному агентстві меліорації та рибного господарства України, у кожного виду риб є власна «стартова» температура для нересту. Проте масштабне весняно-літнє розмноження розпочинається тоді, коли вода досягає оптимального рівня температури для більшості прісноводних мешканців.
Першими розпочинають нерест хижі риби, зокрема щука та окунь. Далі, упродовж квітня, нерестяться основні представники нашої іхтіофауни: судак, плітка, лящ, краснопірка, підуст, в’язь, синець, рибець тощо. Останніми — зазвичай у другій половині травня — відкладають ікру сазан (короп), сом та лин. А от карась може нереститися кількома етапами аж до кінця літа.

4–6 °C – минь, харіус
7 °C – струмкова форель, щука
8 °C – окунь, в’юн, плітка
9 °C – білизна, синець
10 °C – головень, підуст, в’язь
12 °C – лящ, стерлядь, судак
13 °C – чехоня, вирезуб причорноморський
14 °C – карась, рибець
15 °C – верховодка
16 °C – краснопірка
17 °C – плоскирка
18 °C – короп (сазан)
19 °C – лин
20 °C – сом європейський
Нагадуємо, що у період весняної нерестової кампанії, яка стартує на початку квітня, діють певні обмеження.
Риболовля дозволена виключно з берега, поза межами нерестовищ, гачковими снастями (не більше двох гачків на одного рибалку) або спінінгом з однією штучною приманкою.
Перелік заборонених зон можна знайти у відповідних наказах Держрибагентства за посиланням https://t.me/dargme/4381
Tags: веснянолітнязаборона, відновлення біоресурсів, Держрибагентство, нерест, НПП Нижньодніпровський