Сом європейський (Silurus glanis)
У водоймах України сом європейський трапляється в басейнах усіх великих річок, але найчастіше його можна зустріти в пониззі Дунаю, Дністра і в басейні Дніпра. Натомість є нечисленим в західних областях, де трапляється на рівнинних ділянках гірських річок не вище 400 м. Відсутній у водоймах Криму.
- Найбільша довжина тіла досягає 5 м, маса 300 кг, тривалість життя може становити понад 30 років.
- Тіло видовжене, голе, в передній частині товсте, в задній дуже сплощене з боків і довге.
- Спинний плавець дуже маленький, в грудних плавцях перший промінь у вигляді гострого кісткового шипа, анальний дуже довгий і в задній частині переходить у заокруглений хвостовий плавець.
- Три пари вусиків. Спина і верхня частина голови темні, сірувато- або зеленкувато-чорні.
- Верхні дві третини боків темно-оливкові, жовтувато- або сірувато-зелені і поступово світлішають у бік сірувато-білого або білого черева, на якому часто є блакитні плямочки і крапки. На боках і анальному плавці є неправильної форми, різнорозмірні розмиті темні плями.
- Непарні плавці темні, парні помітно світліші, іноді з жовтуватою смужкою посередині.
Прісноводна річкова донна жила риба, яка мешкає на глибоких ділянках корінного русла річок, у глибоких притоках і старих річищах, в озерах і водосховищах, у заплавах пониззя річок, виходить у солонуваті води лиманів. Віддає перевагу найглибшим місцям з помірною або сильною течією, часто тримається поблизу стрімких берегів, серед великого каміння, корчів, у вимоїнах берегів тощо. Статевої зрілості досягає в 3-4-річному віці. Розмноження з кінця квітня-середини травня до середини липня. Плодючість у середньому 140-278, максимально до 1380 тис. ікринок. Нерест при температурі води 18-25° С відбувається на залитих луках, на заплаві та інших мілководних ділянках. Молодь живиться донними безхребетними, ікрою і дрібною рибою, дорослі ведуть хижацький спосіб життя, споживають доступну за розмірами рибу, великих донних безхребетних.
Цінна промислова риба, яка високо цінується за ніжне, смачне, жирне м’ясо. Вид внесений до списку МСОП та Додатку 3 Бернської конвенції
Tags: Демченко Наталія, Науковий відділ
Trackback from your site.