Нагадуємо, триває сезон тиші!

Перелітні птахи зараз розпочинають гніздування. Сотні пернатих жадібно годуються, щоб гарантовано пролетіти ще тисячі км і знову повернутися до тимчасових безпечних будинків Тузловської Амазонії, Нижнього Дніпра, узбережжя Чорного моря.


Пара лебедів шипунів. Фото Іван Русєв

Весна – найважливіший період для всіх представників фауни. Саме в цей час вони очікують на потомство, вигодовують та доглядають його.

Ще в давнину в церквах заборонялося бити в дзвони з квітня по червень, щоб «риби плодилися і птахи гніздилися».


Великі веретенники. Фото Іван Русєв

На сьогоднішній день згідно ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» в період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, оголошується сезон тиші. В цей час забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

Окрім того на період нересту з 1 квітня по 29 червня забороняється будь-яке рибальство та пересування будь-яких плавзасобів у водних об’єктах.

!!!! Тож, поважайте закони природи, не турбуйте диких тварин у період їхнього розмноження, адже бережливе ставлення до природи є нашою спільною справою.

У випадку порушення «тиші» передбачені штрафи від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Рідкісна КАЧКА З БІЛОЕМАЛЕВИМИ ОЧИМА

На фото закоханого у рідний край науковця НПП “Тузлівські лимани” Ivan Rusev червонокнижна рідкісна качка:

“Зграя цих качок сфотографована в гирлі річки Алкалія, що впадає в акваторію лиману Бурнас, який є складовою частиною НПП «Тузловські лимани»”, – пише на своїй сторінці у ФБ Іван Русєв.

“Всього їх, там, рідкісних качок, з білими, немов емалевими очима, з крихітної чорної точкою зіниці посередині, вражаюче контрастує з шоколадно-коричневим тілом птиці, було 25 особин .. Правда, такі специфічні очі, характерні тільки для самців, у самочок сіро -карів очі і пофарбована вона скромніше.
Цю качку в останні десятиліття рідко бачать не тільки прості люди, а й фахівці – орнітологи. Чисельність нирка з білими очима стрімко скорочується, ареал фрагментується. Основною загрозою для існування цього виду качиних є втрата водно-болотних угідь. У кількох місцях його проживання відбувається скорочення ареалу. Вельми необережні, білоокі нирки часто стають об’єктом полювання. Триваюче винищення птахів призводить до скорочення чисельності особин. Білоокий нирок відноситься до категорії глобально загрозливих видів, включений до Червоної книги України, міжнародної Червоної книги, занесений до Додатка II Боннської Конвенції. Білоокі нирки в основному рослиноїдні качки. Поїдають насіння і водні рослини, які збирають на поверхні водойми або на березі. Як і більшість інших качок, доповнюють свій раціон безхребетними, яких виловлюють прямо посеред озера: комах і їх личинок, ракоподібних та молюсків.”

Шилоклювки. Фото Іван Русєв

#СезонТиші